Javni zavod Snežnik je v nedeljo, 6. oktobra 2019, organiziral 9. Pohod po Loški dolini s štartom na parkirišču Kovinoplastike Lož med 8. in 9 uro za 22 km in ob 9. uri na 11 km. Kot vsako leto se je tudi tokrat tako obeležil občinski praznik.

Krožna, nezahtevna pohodna pot po obrobju jesensko obarvane Loške doline je pohodnike vodila ob njenih znamenitostih. Speljana je bila po Poti dediščine Loške doline ter sledi njenim rumeno-zelenim oznakam, za pohod pa je še dodatno označena, zato so jo lahko prehodili tudi samostojno. Nekateri so se pridružili vodeni skupini in ob druženju z domačini prisluhnili lokalnim zgodbam. Na postankih ob poti so se udeleženci lahko pogreli s toplimi napitki, ki so jih na različnih vaških stojnicah delile žene. Ena takšnih stojnic je bila tudi pred Žago na izviru Veliki Obrh.

Pohodniki so lahko izbirali med celotno, 22 km dolgo potjo,za katero so porabili približno 6 ur, in krajšo, 11 km dolgo potjo, s katero so opravili v približno treh urah. Krajša različica je bila primerna tudi za družine z manjšimi otroki. Start in cilj sta bila v Ložu, kjer so postregli z značilno notranjsko jedjo ‘na žlico’ – ‘kauro‘.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA