FOTOGRAFIJE
ZLOŽENKA

V avli Kulturnega doma v Postojni je bila 23. marca 2010 otvoritev 5. samostojne razstave našega člana slikarja Silva Mehleta. Likovna dela v oljni tehniki, ki jih je slikar imenoval »OPUS PETIH LET,« so razstavljena v sosednjem prostoru v »Galeriji na vogalu.« Hkrati je v avli Kulturnega doma njegova hčerka Edith Mehle, dijakinja Likovne gimnazije v Ljubljani, razstavljala svoje umetniške fotografije.SILVO-Mmehle2
Številne ljubitelje likovne umetnosti je v tem prelepem in odmevnem kulturnem dogodku najprej pozdravil in nagovoril župan Občine Postojna Jernej Verbič. Poudaril je: »Vsaka razstava je nekaj posebnega in vsaka se nas dotakne na poseben in samosvoj način. In če nam vsaka ponuja nekaj novega, nam tokratna vsekakor ponuja še nekaj več. Čeprav v ospredje nedvomno stopa umetnost, je ta umetnost v tej razstavi tudi zmaga volje, življenja, upanja in tistega žara, ki ji daje energijo, moč in jo nenazadnje tudi ustvarja«. O razstavi umetniških fotografij Edith pa je pripomnil, da spoznavamo svet skozi drugačno prizmo in da nam fotografija ponuja drugačno formo, ki je prav tako zanimiva in v svojih možnostih izražanja prav tako neskončna.
Likovna dela Silva in Edith Mehle je ocenila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič, ki je hkrati povezovala program ob otvoritvi razstave. Popestrili in obogatili so ga: kitarista Tine Črnugelj in Žan Černe (mentorica Nataša Črnugelj) in kot posebno presenečenje ženski pevski zbor vrtca Postojna ŠIŠKE. Prikupne mladenke je na klaviaturi spremljala Tanja Mejak (aranžma), na flavti Živa Pavlin vodila pa Nina Maver.mehle4
Ob tej priložnosti je župan Silvu in Edith Mehle poklonil knjigi, našemu priznanemu slikarju Vojku Gašperutu pa grb Postojne. No, županovo pisarno pa bo krasila slika Silva Mehleta. Številni ljubitelji likovne umetnosti pa so ob otvoritvi razstave prejeli izdelke iz prodajnega programa Založbe UNSU.
Povemo naj, da je Silvo Mehle eden od tistih naših slikarjev, ki so člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Kot štipendist se je temu eminentnemu osemstočlanskemu združenju iz vsega sveta pridružil v letu 2003. Silvo je po prometni nesreči postal izredno težko gibalno oviran tetraplegik in vsa dela, ki jih lahko še izvaja, opravlja z usti – delo na računalniku, krmiljenje električnega vozička in seveda slikanje. Zato so njegova dela še toliko bolj občudovanja vredna. Ob tem velja poudariti, da likovni kritiki tudi pri tovrstnih slikarjih ocenjujejo samo kvaliteto in ne načina kako so njihova dela ustvarjena.
Ogled razstave bo vsako sredo in petek od 17. do 20. v soboto pa od 10. do 13. ure

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA