FOTOGRAFIJE

Zavod ARS VIVA vas vabi na ogled samostojne razstave slikarja Ludvika Šraja v hotelu Delfin v Izoli. Razstava bo odprta od 1. februarja - 31. marca 2012.

ZGIBANKA 1.stran in ZGIBANKA 2.stran

Ludvik Šraj je rojen leta 1947 v Vrhniki v Loški dolini. Kot voznik tovornjaka in  avtobusa si je prislužil zasluženi pokoj in se sedaj posveča kmetovanju in njegovi veliki strasti, slikanju. V njemu je že od rojstva živel en drug svet, ki si ga je vedno na svoj način upodabljal. Vedno si je želel postati slikar. Dokler mu sestra ni prinesla pravih oljnih barv je ustvarjal  z ogljem in svinčnikom. Če je človek v službi in ima doma še kmetijo, mu ne ostane prav dosti časa za slikarsko dejavnost. Pa vendar je ta čas in navdih vedno nekako našel in svoj slikarski nemir vedno nekako ohranil v sebi. sraj-800
Najznačilnejša prvina njegovih slik je torej razkošna barvitost, dosežena z polaganjem intenzivnih, toplih barvnih odtenkov. Svoje motive slikar odeva v svojevrstno barvno simboliko letnih časov in značilnih atmosferskih razpoloženj ter kombinira s kulturno dediščino, ki je ostala podzavestno v njem kot sporočilo njegovih prednikov. Čeprav barve, ujete v predmetne zasnove, poudarjajo lokalno izraznost, se kljub vsemu dosledno podrejajo pomenski in oblikovni logiki celotne upodobitve.
Krajinski motivi Ludvika Šraja živijo v oljni tehniki v vznemirljivih pastelnih barvah. Specifične svetlobe so zato svojevrsten skupek nasprotujočih si lastnosti. Na eni strani nas slikar nagovarja z ekspresivnim nabojem svojih upodobitev, istočasno pa nam ponuja lirično zamaknjenost in poetično mehkobo, ki ji sledi dinamika slikarjevega značaja. Zdi se, kot da bi avtor s svojimi deli izžareval lasten življenjski nazor, svojo življenjsko filozofijo, ki jo išče in najde v naravi. Ker jo pojmuje jo kot živ organizem, jo ne preslikava ali odslikava temveč portretira, v njene upodobitve pa vnaša tudi lastne razpoloženjske poteze.
Tako kot je Loška dolina zamaknjena v nek svoj notranji mir, je tudi Ludvik Šraj otrok svoje zemlje in krajev , kjer je doživel vse tisto, kar upodablja na platno, da živi z njim in z opazovalci njegovih notranjskih motivov. Pokrajina, ki mu daje dom je večna muza in navdih njegovega slikarstva.
Benjamin Žnidaršič

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA