FOTOGRAFIJE

1908Na zadnji dan avgusta se je v organizaciji Kulturnega društva Vse-ENO iz Strmce v avtokampu Pivka jama pri Postojni odvijal II. Ex tempore Postojna 2013, kjer so se udeleženci med ustvarjanjem ob prijetnem sončnem vremenu stapljali z lepotami mirnega naravnega okolja in v opojnostih ponujenega okusnega kosila. Po zaključku umetniškega udejstvovanja, je strokovna žirija v sestavi akademske slikarke Tanje Milharčič in umetnostne zgodovinarke Polone Škodič ocenila dela in s tem se je lahko pričela otvoritev skupinske razstave v avli Kulturnega doma Postojna. Razstava bo na ogled od 31.8. do 25. septembra 2013

 1906

Med sedemnajstimi prijavljenimi udeleženci jih je petnajst oddalo svoja dela v ocenitev. Vsak udeleženec dogodka je prejel priznanje za udeležbo in leseni svečnik, ročno delo predsednika društva.

V otroški sekciji so bili nagrajeni:
1.mesto: Nea Šekinc iz Postojne, (ARS VIVA)

2.mesto: Nejka Šebih iz Ljubljane,
3.mesto: Janez Ovsec ml. iz Logatca in
4.mesto: Mia Szilvassy iz Postojne.

Vsi nagrajeni otroci so prejeli bogate nagrade sponzorjev Papirnice Scripta in podjetja Unika toy iz Postojne.

V odrasli sekciji pa so zasedli:
1.mesto: Matej Pečenik iz Logatca,
 2.mesto:Janez Ovsec iz Logatca,
3.mesto: Dragica Čadež iz Postojne (ARS VIVA) in
4.mesto: Darij Novak iz Šmarij pri Kopru.

Nagrajenci so prejeli knjižne nagrade in simbolične denarne nagrade.Posebno nagrado pa si je zaslužila tudi Nina Kramar Cverle iz Sežane za svojo izvirno umetnino iz volne.

Dogodek je na otvoritvi razstave podprl s slavnostnim govorom župan Občine Postojna Jernej Verbič. Svoje občutke in poglede na umetnost je izlil v nekaj tenkočutnih besedah:

»Umetnost je jezik v katerem se lahko razumemo vsi, ki nagovarja vsakega med nami in ki pri tem omogoča pravzaprav neskončne možnosti. Z različnimi tehnikami in različnimi pristopi, z mnogimi materiali in vsak s svojim lastnim pogledom, umetniki ustvarjajo znova in znova. Današnja razstava je delček tega ustvarjanja. Ponuja nam dela svojih avtorjev in nas vabi da z njimi spoznamo ustvarjalni svet njihovih ustvarjalcev.«

Izrekel je iskrene čestitke vsem udeležencem in razstavljavcem: »Čestitam vsem vam, ki ste se odločili svoj umetniško ustvarjalni svet deliti tudi z nami. Čestitke in zahvala grejo tudi vsem, ki ste omogočili izpeljavo tega celotnega projekta. S skupnim delom vseh vas današnji dogodek vstavlja še en delček v mozaik našega kulturnega dogajanja in življenja. Vsem skupaj želim še veliko uspeha in ustvarjalnega zagona tudi v prihodnje, pa lep in prijeten večer, prežet z ljubeznijo do umetnosti in prijateljskim druženjem. Posebej bi se rad zahvalil g.Francu Tomincu za njegov prispevek k organizaciji Ex tempore 2013, ki je tako lepo uspel v prelepih predelih Pivke jame, kjer človek uživa v miru, tišini in lepotah pokrajine ob Pivki in Črni jami.«

Še veliko besed je namenil zbranim, ki so to znali ceniti, ob tej priložnosti pa je za organizacijo tovrstnega dogodka obdaril predsednika društva Vse-ENO Franca Tominca in najmlajšo udeleženko Ex tempora, šestletno Mio Szilvassy.

Otvoritev razstave je povezovala Jadranka Jakomin, aktivna članica organizatorja prireditve Kulturnega društva Vse-ENO iz Strmce pri Postojni, glasbene harmonije pa sta ponudila z izredno tenkočutno ekspresivnostjo v klasičnem slogu na klavirju pianist Damir Dević in vokalist solist Neven Stipanov.

Idejna zasnova Ex tempore Postojna pa je tudi možnost izražanja ne samo skozi slikanje, temveč pušča odprta vrata vsaki obliki umetnostnega izražanja in domiselnosti samih avtorjev, kar pomeni, da ni omejitev v načinu izražanja in uporabe materiala.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA