FOTOGRAFIJE, FOTOGRAFIJE - Založba UNSU je 7. marca 2014 v Informacijski pisarni v Ljubljani pripravila skupinsko razstavo desetih slikark in slikarjev, ki rišejo z usti ali nogami in so člani mednarodnega združenja VDMFK. Na razstavi s svojimi novejšimi deli sodelujejo: Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Željko Vertelj, Dragica Sušanj, Roman Gruntar, Martina Pavlovič, Angela Medved Nevenka Gorjanc in Erik Pibernik.
20140307 115810Ob odprtju razstave je ljubitelje slikarske umetnosti z likovno kritiko nagovoril absolvent umetnostne zgodovine Jaka Racman. Posebej je predstavil vsakega avtorja in njegova dela, še prej pa povedal: »Slikarjem 20140307 122110mednarodnega združenja, ki slikajo z usti ali nogami huda gibalna oviranost omogoča le tovrsten, specifičen način slikanja, pri katerem potege čopiča ustvarjajo zgolj z gibi glave ali nog. Njihovo izražanje pa zaradi tega, dozdevno nepredstavljivo kompleksnega in tudi fizično izčrpavajočega procesa ustvarjanja, pa nikakor ni okrnjeno. Zato razstava obiskovalcem nudi vpogled v živo, raznoliko in mnogovrstno umetniško udejstvovanje.
Razumljive in očitne so ločnice med posameznimi avtorji, ki jih poleg slogovnih afinitet ločujejo tudi razlike v letih, talentu in izkušnjah ter končno tudi povsem fizični zmogljivosti. Pa vendar, ali pa prav zato, nas lahko toliko bolj preseneča in razveseljuje smelost in inventivnost, s katero posegajo v tradicionalne strukturne elemente svojih slik. Opažamo lahko redkeje videne pokončne formate, sproščeno poigravanje avtorjev s svetlobnimi učinki barv ter motivne variacije, ki vpeljujejo pritajeno simboliko …
Raznolika celostna podoba razstave razpenja motivni in vsebinski lok od otroško igrive in ilustrativne likovne govorice, do osebno izpovedne in čustveno zaznamovane vsebinske povednosti.
Razstavo je odprl ljubljanski župan Zoran Janković, ki je slikarjem čestital za voljo in trud pri njihovem nekoliko nenavadnem načinu ustvarjanja umetniških del, s spremljavo na kitari pa popestril Emir Ibrakić. Odprta bo v času delovnika pisarne do 7. aprila 2014.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA