Pomen jame Golobina za poplavno varnost in kako preprečiti poplave v Loški dolini

sreda, 2. april 2014, ob 2000
v prostorih zavoda ARS VIVA (Podcerkev 24)loska-dolina21-1-2013 359

predaval bo Matej Kržič,
član Društva ljubiteljev Križne jame

Matej Kržič, domačin, geograf in jamar, ki že dalj časa raziskuje podzemlje med Loškim in Cerkniškim poljem in požiralnike ter spremlja poplave, bo s pomočjo fotografij in zemljevidov prikazal delovanje kraškega sistema Loškega polja in njegovega zaledja, odtekanje voda z njega. Predstavil bo pomen jame Golobina za poplavno varnost ter možnosti za preprečevanje poplav v Loški dolini.

Loško polje je eno tipičnih kraških polj, za katerega so značilne občasne poplave. Letošnjo zimo so se le-te pojavljale pogosteje in višje, kot je bilo to običajno zadnjih 30 let. Med domačini so se pojavile različne razlage, zakaj je temu tako. Večina razlag je povezana z vlogo ponorne jame Golobina, ki odvaja del voda z Loškega polja.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA