1-20140410 102744Uvodno srečanje v začetku aprila smo namenili za skupno določitev vsebine, ki jo želimo v sklopu 20 urnega neformalnega izobraževanja odrastlih osvojiti ali nadgraditi. Uvodno srečanje je bilo namenjeno tudi medsebojnemu spoznavanju udeleženk in ugotavljanja posameznikovega predznanja obravnavane tematike. Kot zaključno dejanje uvodnega srečanja pa smo izvedli sprehod do njive s šparglji, ki bo letos ponudila svoj prvi pridelek.

Na drugo srečanje smo med svoje vrste povabile zunanjega strokovnjaka. Tomaž Ileršič nam je iz svojih bogatih predavanje Tomz 1izkušenj natresel odgovore na številna vprašanja in dileme, ki so nas pestile o sajenju in gojenju te zelenjave. Za poslastico pa nas je seznanil še z eno pri nas   dokaj neznano gojeno rastlino – konopljo - in nam orisal njeno vsestransko možnost uporabe in poudaril koristnost in vsestranskost tega živila, če ga vključimo v vsakdanjo prehrano.

Naše naslednje skupno druženje smo začeli s primorskimi ritmi, ki jih je v živo izvabil iz svoje harmonike vsestranski umetnik Matija Solce. Glasba nam je pričarala pridih primorske – prvotne domovine špargljev. Dobro razpoložene smo v nadaljevanju sestavile kar dva menija s po 4 jedmi iz špargljev, ki jih bomo pripravile v naslednjih srečanjih za degustacijo. Ta dva menija bomo pripravile, ko bodo šparglji na njivi dovolj zrasli in bodo primerni za rezanje. Verjemite, da so se nam že pri sestavljanju menija cedile sline. Kaj šele bo na degustaciji.

Z nestrpnostjo pričakujemplan meni 3o nadaljevanje, še zlasti zato, ker smo ta dan na njivi ugotovile, da je pozeba naredila svoje in bo na prvi pridelek le še treba nekoliko počakati.

Kot že omenjeno, so pred nami še vsaj štiri srečanja. Dvakrat bomo kuhale in degustirale; enkrat nas čaka tudi delo na njivi ter vsaj še eno srečanje bo potrebno, da pripravimo zgibanko v katero bomo strnile osnovne podatke o tej zanimivi in predvsem zdravi pomladanski zelenjavi. Vesele pa bomo, če nam bo uspela tudi elektronska oblika dokumenta, v katero bomo zapisale vse preizkušene recepture in jim oddale slikovno gradivo, ki bo prikazovalo izdelke našega študijskega krožka.

Skratka še bo veselo in zanimivo.

V študijski krožek »ŠPARGLJI pridelava in uporaba« je vključeno 12 udeleženk, večinoma iz domače občine, pridružila pa se nam je tudi udeleženka iz sosednjega Rakeka. Pogrešamo moško družbo, zato si na vsako srečanje povabimo kakšnega gosta nasprotnega spola.

Krožek se izvaja v organizaciji in v prostorih našega zavoda v Podcerkvi

pod mentorstvom Janje Urbiha.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA