FOTOGRAFIJE

DSC 0327Na izviru Veliki Obrh smo v treh dneh med 13 in 15. Junijem 2014 pod budnim očesom mentorja in mentorice Bošjana in Tatjane Dobovšek izdelavali predmete iz gline. Delavnice se je udeležilo 7 otrok in 12 odraslih, ki so ustvarjali v tehniki ročnega oblikovanja in oblikovanja gline na vretenu. Največja znamenitost je bila ta, da smo glino odkrili v neposredni bližini Žage in iz nje izdelali dva izdelka.

Ljudje so že v kameni dobi uporabljali glino za tesnenje iz šibja spletenih posod. Naključno se je odkrilo, da se z žganjem glina strjuje in s tem pridobiva na trdnosti. Zaradi tega se je izdelava keramike hitro razvijala. Poudarek se je dajal estetskemu in uporabnemu izgledu. Je edinstven, okolju prijazen in naraven material, ki ga odlikuje dolga življenjska doba

in tradicija. Ustvarja zdrave in udobne bivalne pogoje, je material ki živi in diha. Mentor nam je ob teh dejstvih razložil kje in kakšno glino v Sloveniji pridobivamo ter za kakšne namene jo lahko uporabljamo. Ker brez truda ne gre, smo poskusili tudi sami na vretenu, ki na prvi pogled izgleda zelo enostavno, ko to počnejo mentorji. Ko pa to poskusi učenec pa postane kepa pregneten gline zvrnjen DSC 0337valj ali pa posoda brez oblike. Nešteto poskusov je potrebnih, da posode dobijo pravo podobo, da skodelice dobijo ročko. Najtežje pa je bilo izdelati potičnico, ki so jo poskusili izdelati le malokateri.

Razvoj izdelave keramike je v zadnjih 50 – ih letih usmerjen na industrijsko proizvodnjo, mi pa želimo z našo dejavnostjo prenesti znanje na mladino in vse tiste, ki si želijo tovrstnega ustvarjanja. Da bi lahko mogoče čez leta lahko v Loški dolini pridobili še eno zanimivost, ki bi lahko doprinesla k turistični ponudbi Loške doline.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA