FOTOGRAFIJE - Ob dvestoti, jubilejni razstavi v Galeriji Loterije Slovenije, so slikarji – člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami 15. oktobra 2014 odprli skupinsko razstavo na temo – SLOVENSKA MESTA. Razstavo je pripravila loterija1Založba UNSU, ki v Sloveniji skrbi za podporo in promocijo slikarjev VDMFK.
Ljubiteljem likovne umetnosti in avtorjem razstavljenih slik je absolvent umetnostne zgodovine Jaka Racman o pestri razstavi povedal: »Vsi avtorji so samouki. Obzorja vedno novih znanj pa so se jim odkrivala zlasti skozi ustvarjanje in učenje, skozi kontinuirano sodelovanje z mentorji ter sodelovanjem na slikarskih kolonijah in ex temporih. S talentom, voljo in vztrajnostjo so dosegli zavidljiv umetniški nivo in bili za svoja dela večkrat tudi nagrajeni. Pomemben, čeprav zlahka spregledljiv del umetniške vrednosti razstavljenih slik pa je tudi v tem, da na pogled z ničemer ne izdajajo napornega in loterija2specifičnega načina slikanja z usti ali nogami.«
Razstava - Slovenska mesta je poenotena s konceptom tematske osredinjenosti na veduto, kot samosvojo ikonografsko zvrst. Ta v slikarstvu in grafiki predstavlja razgleden, a stvaren in tudi v perspektivi zvest posnetek nekega mesta ali pokrajine.
Racman je nato predstavil vseh enajst (tokrat so bili prav vsi pristni) slikark in slikarjev ter njihova razstavljena dela – Vojka Gašperuta-Gašperja, Benjamina Žnidaršiča, Silva Mehleta, Željka Vertlja, Romana Gruntarja, Dragico Sušanj in Tino Pavlovič, ki slikajo z usti in so člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije ter Angelo Medved, Nejo Zrimšek Žiger in Erika Pibernika, ki slikajo z nogami. Med njimi je tudi slikarka Nevenka Gorjanc, ki svoja dela ustvarja z usti.
Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami je predstavil delegat slovenskih slikarjev in polnopravni član združenja Vojko Gašperut-Gašper. Spomnil se je ustanovitelja in prvega predsednika VDMFK Arnulfa Ericha Stegmanna in vključevanja loterija3slovenskih slikarjev v to elitno združenje, ki ima trenutno 801 člana. Omenil je tudi slovensko založbo UNSU in se v imenu slikarjev zahvali njeni direktorici Klari Soss za vso podporo in promocijo. »Galerijo novih možnosti« je predstavila galeristka Katjuša Rojec. Pripomnila je, da je v galeriji od ustanovitve v letu 1996 razstavljalo več kot 400 slikarjev (med njimi so bili tudi naši slikarji) in da so v teh letih zabeležili okrog 65.000 obiskovalcev. Naš drugi polnopravni član Benjamin Žnidaršič ji je za gostoljubje poklonil svojo sliko, gostiteljica pa je ob zahvali pripomnila, da so v galeriji počaščeni, ker so jim slikarji, ki svoja dela ustvarjajo na nekoliko drugačen način, dali možnost vstopiti v njihov svet.
Zanimivo razstavo je ob odprtju s čudovitimi melodijami obogatil in popestril Mandolinski duet – Dejan Pogorelec (mandolina) in Dino Džopa (kitara)

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA