FOTOGRAFIJE

miklŠele zakorakali smo v veseli december in že nas je 3. decembra 2014 v Podcerkvi obiskal prvi od treh dobrih mož – sveti Miklavž. Ker ima letos veliko dela je prišel malo prej kot je v navadi. Seveda so se ga najbolj razveselili otroci, predvsem pridni. V Podcerkvi nas je tokrat že drugo leto obiskal s sveti Miklavž s spremstvom iz KD Miran Jarc iz Škocjana, ki je znano po največjem letnem gledališču v Sloveniji. Vsako leto se potrudijo in pripravijo kulturni program, ki predstavlja kulturno dediščino in obdarovanje otrok.

Obdarovanje je sicer le del praznovanja, ki ga predstavlja predvsem obhod Miklavževe povorke. Skupaj s svojimi spremljevalci – angeli in hudiči (po domače parklji) – hodi po vasi, od hiše do hiše in obiskuje otroke. Njegovi najbolj glasni spremljevalci – parklji, ki so utelešenje zla, so grozljivega videza in v otrocih vzbujajo strah. Prav to je tudi njihova naloga – prestrašiti in kaznovati poredne otroke, da bi bili v prihodnjem letu čim bolj pridni.mikl2

Na prihod Miklavža so se včasih na večer med 5. In 6. decembrom otroci pripravljali kar nekaj dni, za Miklavžev obisk so se pogosto pripravljali tako, da so veliko molili in se naučili kakšno pesem. Miklavž je navadno otroke vprašal, če so bili pridni in če so molili ter jih prosil, da mu kaj zapojejo. Otroci so Miklavža gledali s strahospoštovanjem, bali so se predvsem "parkeljnov" in njihovih verig.

Tako je bilo tudi v »Lužarjevem skednju«, Miklavž je s spremstvom ustvaril vse to kar naj bi kulturna dediščina perinašala v srca drugih. Zgodbica v proramu je sicer sporočala, da otroci pričakujejo drugačna darila, a vendar se znajo naši najmlajši razveselili tudi preprostih daril. Prav to pa je bil tudi namen organizatorja Zavoda ARS VIVA.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA