FOTOGRAFIJE

Tisočletna znanja, bogate izkušnje o zdravilstvu z zdravilnimi zelišči naših prednikov nam je 22. Februarja 2015 v Lužarjevem skednju prenašal Milan Zemljič, zeliščar iz Čabra. Z njim smo preživeli poučno nedeljsko popoldne. Opisal in predstavil nam je zgodovino zeliščarstva in teorije zdravljenju z želišči, marsikaj o zdravilnih zeleh in predstavil med drugim najpomembnejše med njimi. Dal je tudi nekaj pomembnih napotkov pri nabiranju.

20150222 151955Najboljše je, če sami naberemo zelišča, ki jih potrebujemo (in poznamo!), na čistem in neonesnaženem območju. Naberemo vedno samo toliko, kot potrebujemo, ne delajmo si nepotrebnih zalog, saj v glavnem vsaka sestavina za čaj izgubi moč po približno dveh letih.

Ne pulimo zeli vsevprek (razen če ne potrebujemo korenin); če ne poznamo dobro zdravilnih rastlin ali če nismo vešči v nabiranju, je bolje, da prepustimo ta posel strokovnjakom; obstajajo številne apotečne trgovine, v katerih lahko dobimo vse mogoče zeli in tudi že pripravljene mešanice.

Čaje ponavadi pripravimo tako, da v zavreto vodo (posodo nato odstavimo od ognja) nasujemo približno slabo žličko čaja na skodelico in nato pokrito pustimo stati 5 - 10 minut (kamilični čaj naj odstoji kvečjemu 5 minut - sicer izgubi vse učinkovine). Čaj nato odcedimo in si ga pripravimo po želji in potrebi; lahko dodamo limono, med, javorjev sirup ali sladkor. Slednjega pa se raje izogibajmo ali uporabimo rjavega. Lahko pa pijemo čaj brez vsega - in nekateri so na tak način ravno najbolj učinkoviti (npr. tavžentroža in vsi čaji, ki jih pijemo pri težavah z želodcem in prebavili).

Iz čaja si lahko pripravimo tudi zavretek, kjer nekaj časa sestavine tudi kuhamo; tako ravnamo predvsem pri čajih za zunanjo uporabo (npr. prevretek za obkladke, obloga za lase...), pri tistih, ki so sestavljeni iz trdih delov rastlin, kot je npr. lubje, les ali korenine. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da zvečer zel namočimo v mrzlo vodo, zjutraj pa ga popijemo kar takega (seveda smo prej odstranili zeli), ali pa ga pristavimo na ogenj le do začetka vretja.

Že med predstavitvijo smo izmenjali znanja. Degustirali smo dobrote skuhane in spečene iz različnih zelišč. Za konec smo si pogledali njegove pripravke kot so mila, mazila, tinkture, popili čaj in prijetno poklepetali. 

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA