FOTOGRAFIJE

V Podcerkvi smo v torek, 17. marca 2015 gostili še ene »Zgodbe ob krušni peči«. In tokrat nas je obiskal sam, samcat Martin Krpan, močan in samosvoj človek.

Povedal nam je svoje številne, zanimive prigode. Najprej nam je pojasnil, zakaj je k nam prišel brez svoje kobilice, in da jo je, žal, moral pustiti pri kmetu v 20150317 183019Martinjaku. Potem pa nam je povedal celotno njegovo štorijo še iz časov, ko je tovoril angleško sol. Iz njegovih ust je bila zgodbe še bolj doživeta in zanimiva, kot če bi jo prebrali iz knjige. Med drugim nam je povedal, kaj vse je počel za preživetje, kaj ga je gnalo na Dunaj, in seveda tudi to, kako je zlahka premagal samega Brdavsa. Še posebej natančno in zanimivo nam je opisal življenje na dvoru. Iz srca smo se morali nasmejati, ko je opisoval sitnarjenje cesarica, ko ji je posekal najlepšo lipo. Predvsem fantje so pozorno prisluhnili delu, ko je natančno opisoval kako in kakšno orožje si je pripravil za boj. Ni pozabil omeniti tudi tega, kako slabe konjičke so imeli v dvorni konjušnici. Prev nobeden cesarjev ni bil niti približno tako dober kot njegova, vsega hudega vajena kobilica.

Otroci (in tudi starejši) so pripovedi Martina Krpana sledili z na široko odprtimi očmi, nekateri med njimi so od razburjenja celo pozabili zapreti usta. Še posebej imenitno pa je bilo na koncu, ko je bil Martin otrokom pripravljen odgovoriti na vsa njihova vprašanja, ki so se jim porodila med poslušanjem.

Domov so se odpravili v prepričanju, da so tudi sami močnejši, saj so nekako verjeli, da so po srečanju z močnim junakom Martinom Krpanom tudi sami veliko močnejši. Pa se niso zmotili, zagotovo so prav vsi domov odšli bogatejši še za eno zanimivo slovensko prigodo, ki ima kar veliko skupnega z dogodki iz naše preteklosti.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

{source}
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = 'https://connect.facebook.net/sl_SI/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12';
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>

<div class="fb-page" data-href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" data-width="200" data-small-header="false" data-adapt-container-width="false" data-hide-cover="false" data-show-facepile="false"><blockquote cite="https://www.facebook.com/zavodarsviva/" class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/zavodarsviva/">ZAVOD ARS VIVA</a></blockquote></div>
{/source}

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA