FOTOGRAFIJE

2015 05 29183020IMG 5037V zraku je čutiti ljubezen, vonj svežega zraka, mladih listov na drevesih, prvih nežnih cvetic in napetih popkov. Vsa ta paleta nam izostri in prebudi čute ter potrka na ustvarjalno žilico. Odprtje skupinske razstave za Zlato paleto – moderno slikarstvo 2015 je v takem vuzdušju potekalo 29. maja 2015 v Galeriji Delavskega doma Trbovlje. Po kratkem kulturnem programu sta spregovorila žiranta natečaja mag. Saša Bezjak, akademska slikarka in Zoran Poznič, akademski kipar.

Pri abstraktnem slikarstvu je vedno prisotno vprašanje "kaj je hotela slikarka s to sliko povedati, kaj ta slika predstavlja?"  V tem je vsa lepota: povedati je hotela točno to, kar predstavlja tistemu, ki sliko gleda. Vsaka drugačna razlaga je odveč.      

Na tematsko razstavo je prispelo veliko slik, ki so bile upodobljene v treh razpisanih temah: tihožitje, žival in nočne sanje. Komisija je ugotovila, da je slikanje na temo najtežje. Komisija je pričakovala kreativnost v barvi, kompoziciji, nekaj kar še ni bilo videno, oz. nekaj novega. Največ avtorjev se je najbolje izrazilo v čisti abstrakciji, vendar jih še vedno veliko razume pod abstraktno sliko, sliko z lepimi barvami. Najti je potrebno neko drugo likovno izhodišče. Velikokrat se čuti nesproščenost in neizkušenost. Večplastnost je po navadi ključ do dobrega likovnega dela, večplastost tudi pušča različne interpretacije dela.

Nagrajena dela, torej tri v ožjem izboru in dela, ki so izbrana za certifikate vse našteto ovržejo. So živa, drugačna, zanimiva. Slikaji so se poglabljali in živijo s tem, kar delajo. Pričarali so nam različne občutke, ki so kamenček v njihovem mozaiku. Dokazujejo, da je še vedno mogoče narediti nekaj novega. Živijo s svojim stilom in se nagibajo oz slikajo profesionalno.

Med razstavljenimi deli so tudi trije člani Zavoda Ars Viva: Marija Forjanič, Boris Šter in Benjamin Žnidaršič.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA