20150808 060934

FOTOGRAFIJE

V petek 17.junija2015, v četrtek in petek 27., 28 julija in soboto 8.avgusta 2015 smo pod mentorskim vodstvom Tatjane in Boštjana 20150808 053329Dobovšek, spoznavali tehnologijo izdelave izdelkov iz gline. Osnova ustvarjalne delavnice je bila priprava gline za uporabo. Delavnico z glino smo razdelili na več dni prav zaradi tehnoloških faz žganja gline. Otroci in starejši so v ustvarjanju iz gline uživali in urice so minile kot bi mignil. Pod spretnimi prsti malih umetnikov in njihovih mamic, babic, očkov so nastajali krasni izdelki. Ob izdelovanju smo prijetno poklepetali, se nasmejali in idej za izdelovanje kar ni zmanjkalo. Nestrpno smo čakalii, da so se izdelki posušili, da smo jih dva dni prvič žgali v posebni peči. Potem smo jih poslikavali in jim dali še glazuro. Med udeleženci sta bila tudi slikarja z usti Željko Vertelj in Benjamin Žnidaršič

Naš namen je, da popestrimo dogajanje v Loški dolini, razvijamo ustvarjalnost, različne spretnosti in veščine iz najrazličnejših področij ter razvijajo znanja, za katera zmanjka časa v vsakdanjem življenju.

20150808 003712Udeleženci delavnice so oblikovali svoje glinene kreacije. Poskušali so preliti svojo domišljijo v glino in ustvariti nove junake20150808 002137 in uporabno posodo. Sam proces oblikovanja gline razvija in krepi otrokovo motoriko, deluje na osebo pomirjujoče, krepi posameznikovo ustvarjalno samozavest, ga osvobaja napetosti in je vsestransko blagodejen. Kajti, glina je zdravilna snov, ki so jo nekoč, tako kot danes, uporabljali v zdravilne namene. V Zemlji je počivala milijone let in v sebi hrani mnoge minerale, ki so potrebni za pravilno delovanje človeškega organizma. Spodbuja obnavljanje celic in odstranja strupe iz našega telesa. Poleg tega premore še mnoge druge zdravilne učinke. Glino so naši predniki sprva uporabljali za izdelovanje glinenih bivakov. O tem nam govorijo arheološke najdbe, ki segajo 7.800 let pred naše štetje. Kmalu so naši predniki ugotovili, da, če glino spečejo pri visokih temperaturah (900 stopinj Celzija), postane izredno obstojna. Kasneje so izumili tudi nanašanje glazur na pečeno glino ter tako odkrili keramiko. Človeška zgodovina  je prepletena z ustvarjanjem glinenih izdelkov.  Med njimi so posode, vaze, kipi, okrasje in najrazličnejši osebni predmeti, ki jih hranijo muzeji. Danes iz njih črpamo navdih za naše ustvarjanje.