V dvorani Zavoda ARS VIVA, ki je dostopna tudi invalidom, smo 24. Avgusta 2015 izvedli projekcijo slovenskega filma »Drevo«. Film opisuje družino, ki se znajde v brezizhodni situaciji krvnega maščevanja, ko je varna samo za zidovi lastne hiše in dvorišča. Ko čas izgine, se zatočišče spremeni v zapor. Nič pa ne more preprečiti sanj in želje po svobodi. Gre za film z močnim čustvenim učinkom, ki – raje kot da bi pripovedoval zgodbo – opisuje duševno stanje in neznosno situacijo.
Komorna drama Drevo je celovečerni prvenec Sonje Prosenc, premierno prikazan v tekmovalni sekciji Vzhodno od zahoda na festivalu v Karlovih Varih. Sonja Prosenc, režiserka in soscenaristka iz prve roke:
»Želja, da bi naredila ta film, je nastala iz zgodb, ki sem jih slišala in prebrala med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. To so bile zgodbe o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi lastnega doma. S soscenaristom in direktorjem fotografije Mitjem Ličnom sva vzela ta moment in okoli njega zgradila svoj fiktivni svet, ki sicer ne poskuša posnemati realnosti, a nosi realna občutja ujetosti in tesnobe. Lani je med snemanjem filma meni ljuba oseba, del naše družine, umirala. Vsak snemanja prosti dan sva z Mitjem preživela z njo v bolnišnici. Vsakič znova, ko sva se vračala na snemanje, je v nekajurni vožnji ideja, ki naju je obsedala v filmu, bolj in bolj preraščala v najino lastno občutenje ujetosti v položaj, ki ga ne moreš spremeniti, in tistega neizbežnega, ki prihaja. Kar je bilo med pisanjem scenarija ideja, je sedaj skozi izkušnjo neizbežne prihodnosti postalo pristno občutenje in še poudarilo fokus najinega zanimanja. Zgodba o maščevanju tako ni jedro, ampak je postavljena kot okvir filma, znotraj katerega se izrisuje in vibrira portret določenega stanja – stanja ujetosti in tesnobe; naj bo to fizična ujetost, kot jo doživlja Veli, ujetost v sistem skozi oči Milene, ali pa ujetost v lastne občutke krivde in odgovornosti, ki zaznamujejo Aleka v tretjem delu filma. Preden se je snemanje končalo, je Sara umrla. Film sva posvetila njej.«
Po kopici nagrad in nominacij je režiserka Drevesa Sonja Prosenc izbrana še med deset režiserjev, ki se bodo aprila na največjem filmskem dogodku na Danskem (CPH PIX) potegovali za New Talent Grand Prix Award, ki bo podeljena skupaj z 10.000 evri, namenjenimi razvoju naslednjega filma.

vabilo film drevo objava