FOTOGRAFIJE

20151013 180714Z zgodbo o polhih na otroški način smo v Zavodu ARS VIVA 13. Oktobra 2015 začeli novo sezono Zgodb ob krušni peči. Miha Razrih je s pripovedjo Valvasorjeve »Slave Vojvodine kranjske« hotel poudariti zgodovino in pomen pouharije v naših krajih. Zgodba, kako hudiči žene polhe, s katerim je Valvazor skušal pojasniti nenadne populacijske eksplozije polha, ki se zgode v letih obroda bukve, se je zdela otrokom mistična in zanimiva. Stane Marolt je otrokom predstavil tradicijo in način lova na polhe. Pripomočke za lov je prispeval tudi Janez Žnidaršič. Orokom smo pokazali polhove kožuščke. Predvsem smo hoteli otrokom predstaviti kulturno dediščino kot naše izročilo.

Včasih je bil polh zelo pomembna lovna žival za veliko polharjev, sploh tistih iz Loške doline in Cerknice. Ljudje so živeli v hudem pomanjkanju hrane ter ostalih dobrin. Polhovo meso pa je zelo hranljivo in20151013 183719 bogato z vsemi minerali in rudninami, ki jih človeško telo močno potrebuje. Njegova mast je tudi zelo zdravilna in se uporablja pri zdravljenju različnih tegob in bolezni. Poleg hrane in masti pa je bil zelo cenjen kožuh. Iz polhovih kož so izdelovali tople kučme. To je je naglavno pokrivalo, ki je pokrivalo tudi ušesa. Kučma je imela tudi značilni repek. Iz polhovih kož pa so izdelovali tudi plašče. Vsa ta oblačila so zelo topla in nepremočljiva. V starih časih so bila takšna oblačila zelo pomembna in nepogrešljiva dobrina.

Polhi so zelo lepe, mirne in nenevarne živali. Lepo jih je opazovati, kaj lepega prebrati o njih. Pohlarija je bogat del naše kulture, katere namen je bil včasih preživeti oziroma bi se ljudem takrat brez polharjenja zelo slabo godilo. Danes pa namen in cilj polharije ni več uplenjenje polha, marveč ohranjanje tradicije, skupno življenje in povezanost z naravo, predvsem pa je to zelo dober in družaben dogodek, ki med seboj odlično poveže ljudi.

15 vabilo MihaPolhanje