13606896 10206398556818192 6999618859577339686 nFOTOGRAFIJE

V galeriji "Štala" v Podcerkvi smo 10.7.2016 odprli prvo samostojno fotografsko razstavo Nives Pišek. Razstava je tudi prva fotografska v naši galeriji. Razstava je bila odprta pred 13615041 10206398548577986 7283420471539349058 nkoncertom World histerye orcestra, katerega člani so tudi sodelovali v kulturnem programu na odprtju razstave.

O fotografijah Nives Pišek je umetnostna zgodovinarka Polona Škodič povedala:

Na svoji prvi samostojni fotografski razstavi se tokrat predstavlja domačinka Nives Pišek, ki nas vabi, da se ji pridružimo na slikovitem potovanju med vodami. Izbor fotografij (iz obdobja zadnjih dveh) let odkriva lepoto naše narave, znane in manj znane kotičke in utrinke, ki jim bomo sledili na poti od Notranjske proti morju in vse do gora (grad Snežnik, Cerkniško jezero, Podcerkev, Nadlesk, Rakov Škocjan, Krupa, Izola in Tolminska Korita).

Nives Pišek se z ljubiteljskim fotografiranjem ukvarja približno petnajst let. Izraža se v različnih tematikah in žanrih kot so: s portretna, ulična, abstraktna in nasploh pokrajinska fotografija. Želja po ustvarjanju jo je ponesla od prvih, preprostih korakov do zahtevnejših izpeljav, kjer se poslužuje tudi sodobne fotografske tehnologije in eksperimenta. Pri zajemanju časa v sliko so ji blizu tako hitre in ostre tehnike kot tudi dolge ekspozicije, s katerimi ujame čas in stvarnost. V zadnjem obdobju jo predvsem privlačijo dolgi zajemi svetlobe. Pri oblikovanju digitalne fotografije uporablja barvno in črno-belo tehniko, ravno tako pa tudi kombinacijo obeh.

 

Že na prvi pogled njene fotografije pritegnejo pozornost, saj se v njih odražajo večletne izkušnje nemirne in vedoželjne raziskovalke, na večni preži enkratnih pojavov in motivov. Ima izjemen čut opazovanja in impulzivne odzive. Pokrajino vselej doživlja kot odsev prvinske narave v sedanjosti, kot umetniško kreacijo preteklosti, kot čas v brezčasnosti in kot abstrakcijo stvarnosti. Voda, ki je simbol in življenje sámo, je na svoji poti izoblikovala podobe narave, ustvarila naše življenjsko okolje in pojave okoli nas. V tem neskončnem krogotoku letnih časov, med svetlobo in senco, tako vedno nastane in nastaja nekaj novega. Avtorica nam predstavlja »trenutek in večnost« - barvit svet, ki ga je v dolgih tisočletjih izoblikovala moč vodá. Doživlja in prikazuje ga kot vase umaknjenega od vsega, kar bi zmotilo njegovo živost ali mir. Tokrat je za temo razstave poleg drugih izbrala tudi nekaj najzanimivejših utrinkov in impresivnih posnetkov Loške doline in Cerkniškega jezera. V čudežni lepoti te velike vodne sestavljenke, ki se prazni in polni, je čar neponovljivosti.

Nives Pišek zna v svoj objektiv tenkočutno in sporočilno zaobjeti življenjski krog spreminjanja. Fotografije so prepesnjeni odsevi resničnosti, so svojevrstni dokumenti lepote v zaustavljenih trenutkih. V svoji pozitivni naravnanosti do življenja se zaveda, da je sprejemanje resničnega sveta moč posredovati vedno drugače. Pokrajina in nasploh narava ji je na mnogo načinov prirasla k srcu, po svoji materialni in duhovni razsežnosti. V fotografijah pa ni ujela samo poglede na realnost, temveč tudi svojstveno občutje čistih energij, ki jih zaznava kot tihoto, mir, dinamiko, delčke gibanja, potovanje svetlobe, zvoke in šumenje vode. Gledalca nagovarja s senzibilno, vse bolj izčiščeno vizualno govorico. Na vsaki fotografiji želi poudariti dogajanje, ki povede v zgodbo.

FOTO: Mario Žnidaršič, Milan Predovič

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA