Naš priznani slikar in polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK) Vojko Gašperut je 9. septembra 2016 ob svojem domu v Cereju pri Sv. Antonu odprl lep atelje z galerijo GAŠPER.
Vojko Gašperut je eden naših najuspešnejših slikarjev, ki svoja dela ustvarja s čopičem v ustih. Svojo slikarsko žilico je odkril kmalu po poškodbi, ko je bil leta 1967 na medicinski rehabilitaciji v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani. Veliko vaje, volje in truda je bilo treba, da je njegovo prizadevanje rodilo sadove in da se je razvil v tako uspešnega likovnega umetnika. Prvo samostojno razstavo je imel že davnega  leta 1971, od takrat pa se jih je zvrstilo že 130. Koliko je bilo skupinskih razstav ne ve. Vsekakor pa zelo veliko.
20160909 190830Ob slovesni otvoritvi je slikarja in njegovo ustvarjanje predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj – Šajn in med drugim povedala: »Vojko Gašperut – Gašper si je z leti neutrudnega in predanega likovnega izražanja izoblikoval avtorsko prepoznaven slog, ki ga 20160909 183046preigrava skozi paleto raznolikih klasičnih motivnih izhodišč. Utrdil si je posebno mesto v verjetno največkrat upodobljeni motiviki - krajini. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja. Mednje bi lahko uvrstili tudi članstvo v VDMFK, ki mu je omogočilo dodatno likovno promocijo. Zanj so vrata galerij tako doma kot v tujini vselej odprta. Jeseni bo sliko Trave, ki predstavlja nežne, trepetajoče trave pred ozadjem žlahtnih sfumatur, predstavil celo na legendarnem Salonu des Beaux Arts v pariškem muzeju Louvre.
Na slikarski poti uresničuje tisto, kar so za mnoge le tiha hrepenenja. Veliko je dosegel, a ob vseh uspehih je sanjal tudi o svoji galeriji, da bi v njej predstavil bogat opus in vanjo povabil prijatelje, ustvarjalce, poznavalce in ljubitelje umetnosti. Tako je prišel dan, ko Vojko Gašperut – Gašper odpira vrata svoje galerije in široko razpira pogled na slikarska dela različnih tematik in formatov. Ker se sreča, če jo delimo z drugimi, še dodatno povečuje, je k razstavljanju povabil tudi njemu drage prijatelje in slikarske kolege. Z njim razstavljajo: Itzhak Adir, slikarizIzraela, Stjepan Perković slikar iz Hrvaške, Nevenka Gorjanc, Roman Gruntar, Angela Medved, Silvo Mehle, Tina Pavlovič, Dragica Sušanj, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Neja Zrimšek Žiger, Erik Pibernik in žal že pokojni Stojan Zafred, Jani Bevc in Stanka Glavan.
20160909 183314
Vojko se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mu pomagali uresničiti ta dolgoletni cilj in pripomnil, da niso gradili samo stavbe, ampak tudi pristne medčloveške odnose, kar je zanj še posebej pomembno. Galerijo je blagoslovil župnik Franc Prelc, uspešno poslanstvo galeriji na pot pa so slikarju zaželeli direktor VDMFK Mario Famlonga, direktor založb VDMFK Florian Stegman, direktor italijanske založbe Giovanni Lachelli, Sonja Rasberger iz Liechtensteina, direktorica slovenske založbe UNSU Klára Soós, in številni ljubitelji likovne umetnosti.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA