FOTOGRAFIJE

V Galeriji Černe v Novi gorici se je na mednarodni razstavi 6.avgusta 2015 predstavilo 9 slikarjev Mednarodnega združenja, ki slikajo z usti ali nogami. Ob odprtju razstave je bil prisotnen podžupan Mestne občine Nova Gorica gospod Marko Tribušon, z glasbenim vložkom pa sta zbrane navdušila brata, kitarista Alen in Anej Potočnik.20150806 205950

Umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn je o umetnikih izpostavila: »Ustvarjalci na področju kulture so tisti, ki opozarjajo, da je treba zaustavljati ta hitri, v meterilanosti usmerjeni tempo življenja. In »drugačni« umetniki so tisti, ki še posebej vzpostavljajo nov sistem vrednost, ki jim rok uporabe ne preteče, vrednost, ki osmišljajo bivanje in predstavljajo pot k samemu sebi in k sočloveku. Kulturna dobrina namreč postane umetnina, ko se dotakne posameznika. Dotakne na način, ki osmisli posameznikovo življenje in to tako, da skupek zaustavljenih trenutkov postane način življenja. In ko dotik prenese likovnost, estetikoko, izraznost in poetiko na posameznika, so kulturne dobirne in z njimi nov način življenja osvojene in posvojene. Danes ta trenutek utripa ter povezuje razstavljalvce in gledalce.

Čeprav so pogledi na razstavljena dela morda le hipni, učinkujejo dologo. Podobe so namreč v spomin zasidrajo z gotovostjo, saj predstravljajo likovno zanimive in prepričjive stvaritve, ki si nedvomno to zaslužijo.  Ko se nas dotakne še njihov način ustvarjanja, neomajna voja ustvarjalcev, predanost, trud, ljubezen do likonvega izražanja in  sla po novem iskanju življenjskega smisla, ko spoznamo enormno moč, s katero posameznik bije svoj življenjski in ustvarjalni boj, potem so vsa ta dela neizbrisno, trajno pristona v našem spominu, v nas samih.« Za tem pa je podrobneje predstavila vsakega od razstavljavcev.

Raztavljalci: Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Željko Vertelj, Roman Gruntar, Dragica Sušanj, Tina Pavlovič iz Slovenije, Itzak Adir iz Izraela in posthumno Elias Raftopulos.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA