Organizator Benjamin Žnidaršič

ČLANEK

FOTOGRAFIJE - FOTOGRAFIJE 2

20150825 134509V Zavodu za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin ARS VIVA v Podcerkvi pri Starem trgu je 23. in 25. avgusta 2015 potekal niz20150825 134248 kulturnih dogodkov. V nedeljo so na še nedograjenem letnem gledališču »CIRKEL« imeli koncert WORLD HISTERIA ORCHESTRA kjer je nastopilo skoraj 50 glasbenikov iz številnih držav. V torek pa so slovesno odprli novo galerijo »ŠTALA«in razstavo likovnih del slikark in slikarjev članov VDMFK. Pred odprtjem je umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič številnim ljubiteljem likovnih umetnosti poudarila pomen teh kulturnih dogodkov in objektov za celoten kraj in tudi širše. Ob tem je še posebej poudarila pomen in vlogo našega likovnika, poeta in pisatelja Benjamina Žnidaršiča, ki ima prav gotovo veliko zaslug za razvoj kulturnih dejavnosti njihovega kraja.
Galerijo in razstavo je v torek 25. avgusta 2015 za tem odprla ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar. Pripomnila je, da je ob tem 20150825 132837kulturnem dogodku izjemno prijetno presenečena. Prisluhnila je namreč vsakemu slikarju na delavnici in ob tem spoznala kako velik duh in kako velika volja se20150825 133236 skriva v njihovem umetniškem izražanju. Še posebej pa je poudarila, da je počaščena, da je osebno spoznala delo, ki ga ti slikarji iz svojih čutenj prenašajo na platno. Po odprtju razstave se je z njimi tudi ogledala njihova dela.
Na slovesnem kulturnem dogodku so bili prisotni tudi predstavniki Založbe Unsu, delegacija iz hrvaške Založbe Usun in pa seveda  župan Občine Loška dolina Janez Komidar,
ki spremlja vse dogodke povezane z aktivnostjo paraplegikov in tetraplegikov v njihovi slikoviti dolini.


V nizu kulturnih dogodkovjepotekalatudi likovna delavnica slikarjev Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Svoje znanje so pod mentorskim vodstvom Rassa Causeviga nadgrajevali: polnopravna člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami Vojko Gašperut in Benjamin Žnidaršič, pridruženi član Silvo Mehle, štipendist Željko Vertelj ter slikarja, ki slikata z nogami Erik Pibernik in Tim Žnidaršič. Sodeloval je tudi izraelski slikar Izak Adir.
Torkove dogodke so poimenovali »Kulturna nevihta,« z izvirnim nastopom pa jih je ponovno obogatil WORLD HISTERIA ORCHESTER.
Vsi dogodki so potekali v okviru mednarodnega festivala PLAVAJOČI GRAD.

 

 vabilo ZUSTI2015