FOTOGRAFIJE

20150913 131318V duhu letošnjega gesla »V družini sem doma« je tudi Zavod ARS VIVA hotel opozoriti na številne stiske družine, ki niso samo 20150913 131407materialne. S srečanjem družin z več kot petimi otroki na območju občine Loška dolina smo se 13. septembra 2015 srečali v Žagi na izviru Veliki Obrh. V sproščenem pogovoru se je družilo kar 11 družin. Ker so se družine med seboj že poznale je bilo vzdušje toliko lepše in prijetnejše. Otroci so se zabavali z družabnimi igrami, mame so s svojim skrbnim pogledom opazovale kaj počnejo otroci in se jiim tu pa tam pridružili pri igri, očetje pa so v gospodarski debati uživali v lepem popoldnevu.

Nobena skupnost, niti nobena družina ni popolna in idilična. Vse družine so poleg osebnih stisk, ki so neizogibnem v vsakem življenju, pod hudim pritiskom globalizacije, individualizacije, potrošništva in v zadnjih letih še negotovosti zaradi gospodarske in vrednostne krize. Poleg 20150913 151856brezposelnosti, premajhnih dohodkov in slabih materialnih pogojev za življenje premnogih družin v Sloveniji, družine tarejo tudi druge stiske.

20150913 154622Vendar ob srečanju nismo govorili toliko o problemih, vendar bolj o vedrih temah, ki krepijo ustvarjalno temeljno skupnost, v kateri se razvijajo in živijo osnovne oblike solidarnosti, ki se še posebej kažejo v skrbi za otroke, invalidne, bolne in starejše.
Dogovorili smo se, da srečanje ponovimo tudi naslednje leto in morda še katero.

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA