FOTOGRAFIJE

V Mestni hiši v Ljubljani sta v zgodovinskem atriju na voljo za ogled dve razstavi, ki sta bili pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana odprte 25. 20151125 181510novembra 2015. Razstavljalce je na otvoritvi pozdravil Zoran Jankovič župan Mestne občine Ljubljama. Društvo likovnikov Ljubljana že 35 let tradicionalno organizira razstavo EX TEMPORE - PODOBA LJUBLJANE in praznuje letos 45. obletnico ustanovitve društva, zato je bila tokratna razstava še posebej praznična, saj so z veliko združeno razstavo obeležili oba jubileja.

Na ogled je bilo preko osemdeset likovnih del, podeljene so bila nagrade in priznanja avtorjem. Ob 45 letnici ustanovitve so ob razstavi izdali tudi katalog razstavljenih slik in avtorjev.

Predsednik komisije umetnostni zgodovinar dr. Damir Globočnik je o razstavi povedal: »Motivni razpon razstavljenih del v okviru široke téme »Podoba Ljubljane« zajema tako panoramske prizore, poglede na Ljubljanico, ulice in trge, kot tudi vpetost mesta v obdajajoče krajinsko okolje, posamezni mestni motivi pa so lahko tudi sestavni deli fantazijskih in abstraktnih kompozicij. Razstava potrjuje, da mestna veduta ostaja zanimiv likovni motiv in izziv, ki omogoča vzpostavitev ustvarjalnega dialoga med izbranim motivom in njegovim likovnim interpretom. Likovno publiko pa vabi na pester, slikovit in poučen likovni sprehod po mestu.« Predvsem pa je hotel poudariti zgodovinski vidik in pomen slikarskega druženja na likovnih ex temporih in izobraževalni pomen, ki so ga ta druženja prinesla. 

V kulturnem programu je voditeljica, dramska igralka Tjaša Železnik, z izbranimi besedami predstvila razstavo, predsednik društva Rajiko Bogataj je predstavil zgodovino društva in podelil jubilejna priznanja, ženski pevski zbor iz Brezovice je zapel slovenske evergrine o Ljubljani.

Na ex temporu so priznanja dobili tudi: Ljudmila Turk, Petra Komidar, Željko Vertelj, Silvo Mehle in Benjamin Žnidaršič.