Slikarka Dragica SušanjFOTOGRAFIJE V Domu paraplegikov v Semiču so se med 22. in 27. oktobrom 2018 na jesenski likovni koloniji "Belokranjska jesen" zbrali slikarji Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije. Pod mentorskim vodstvom slikarja in likovnega pedagoga Rassa Causeviga so se izpolnjevali v slikarskih tehnikah akril in olje na platno ter rezbarstvu.

Za ta čas, so v prijetno toplem in sončnem vremenu nastale prečudovite slikarske upodobitve slikovite belokranjske pokrajine v celotnem spektru jesenskih odtenkov. Ob ogledu razstave Ob zaključku likovne kolonije so se vsi navzoči ogledali še skupinsko razstavo iz Semiške likovne zbirke, na kateri sta tudi deli že pokojnega akademskega slikarja paraplegika Aca Lebariča in Vojka Gašperuta, polnopravnega člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Likovne kolonije so se udeležili: Jožica Ameršek, Tina Šerko, Klavdij Leban, Miran Jernejšek in vodja likovnikov Metod Zakotnik. Ustvarjali so tudi slikarji, ki slikajo z usti in so člani VDMFK Dragica Sušanj, Benjamin Žnidaršič in Željko Vertelj. Prvič pa se je likovnikom pridružil Damjan Herček in nadgrajeval znanje v rezbarjenju. Naše slikarje so pri njihovem ustvarjanju obiskali malčki in učenci OŠ Semič in njihova pedagoginja Vlasta Henigsman. Slikarji so jih seznanili  z našo invalidnostjo in vzroki, ki so nas pripeljali na invalidski voziček. Spoznali so likovno ustvarjanje naših likovnikov in se poskusili s slikanjem z usti. No, tokratna kolonija je bila resnično pestra, saj so se naši umetniki s svojimi slikarskimi in rezbarskimi deli predstavili tudi na RTV Slovenija v oddaji »DOBRO JUTRO« Za dobro počutje slikarjev so skrbele: Ivanka Jernejšek, Nada Logar, Dragica Čadež in Tina Šerko, za pravega mojstra peke kostanja pa se je izkazal Miran Jernejšek. Likovno kolonijo je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. 

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA