splet zgodovina4Domačija Žnidaršič se nahaja v občini Loška dolina, natančneje v vasi Podcerkev. Tu je kot sad pridnega dela, vztrajnosti ter dobre volje nsplet zgodovina1astala domačija, ki se je v dobrem stoletju razvila v pravi kulturni center na podeželju. Nekoč je kmetijo sestavljala »bajta« z majhnim delom njive, kasneje pa je prerasla v večje zemljišče, veliko približno 36 hektarov. »Pri Lužarjevih« - kot se je reklo po domače - se je vedno živelo skromno. Lužarjev ata – Janez Žnidaršič – je imel dva sina Ivana in Justina ter hčerko Ano, domačo kmetijo pa je psplet zgodovina3revzel sin Justin.Nekdanji lastnik Janez je bili obenem tudi znan kontrabantar ( na Notranjskemsplet zgodovina2 je to tihotapec čez nekdanjo mejo v Italijo), ki je tihotapili konje čez takratno jugoslovansko – italijansko mejo. Zbirališče konj je bilo prav v Lužarjevi štali, kjer se danes nahaja galerija.

Leta 1996 je kmetijo prevzel invalid tetraplegik Benjamin Žnidaršič, ki se je kot pesnik, pisatelj, slikar in dolgoletni kulturni delavec pri Zvezi paraplegikov Slovenije, leta 2009 odločil iz kmetije narediti kulturni center.

turizem, Loška dolina, prenočišča, hostel, mladi, kolesarstvo, pohodništvo, invalidi, prenočišča za invalide, slikarske delavnice, Cerkniško jezero, turizem na podeželju, otroške delavnice, kulturni center, gledališče na prostem, camp, kampiranje, obrh, šotorjenje, vožnja z lojtrnikom

Misel

Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.
 

NASTANITEV HOSTEL

V okviru zavoda deluje YOUTH HOSTEL ARS VIVA